Oman
Betoverend Oman.
Wanneer je aankomt in Muscat overvalt de warmte je gelijk. Hier in het Midden Oosten schijnt vrijwel altijd de zon en kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 50 graden. De beste reistijd is dan ook van december tot april. Wanneer het aangenaam 25 graden is. Je landt in Muscat een lang uitgerekte stad langs de kust. Je rijdt van de ene kant naar de andere kant in één uur, als je geen files hebt.
Wij vliegen met SwissAir via Zurich en Dubai in 9.5 uur naar Muscat. Alle vluchten naar deze bestemming komen ’s avonds laat aan. Onze eerste hotel is het Shangri La Barraljissah Resort. Dit ligt op één uur rijden van de luchthaven, net buiten Muscat. Het is eigenlijk een resort bestaande uit 3 hotels. Bij aankomst duiken we snel het bed in, aangezien we de volgende dag een vroege start hebben en het inmiddels al 2 uur ’s nachts is.
We vertrekken vroeg naar de Grand Mosque van Muscat. Wil je deze moskee bezoeken moet je er voor 11 uur zijn en je als vrouw helemaal bedekken van je enkels tot je polsen. En natuurlijk moet je haar bedekt zijn. Maar ondanks dat je het in deze kleren snikheet krijgt is het meer dan de moeite waard. Natuurlijk is het mannen gedeelte veel mooier dan het vrouwen gedeelte.
Na de moskee gaan we naar de Souk, waar je allerlei souvenirs kunt kopen. De Souk bevindt zich in het oude gedeelte van Oman aan de haven. Je ziet hier dan ook nog van die mooie Dhow schepen.
Na ons bezoek aan de Souk bekijken we het Grand Hyatt hotel en sluiten we de dag af aan het zwembad, wat na zo’n warme dag een fijne verkoeling is. Al is het zwembadwater niet echt koud. Na een rondleiding in het Shangri La, genieten we van een heerlijk diner en gaan we vroeg naar bed.
Om half zeven vertrekken we richting Nizwa een rit van twee uur. Op vrijdag is er altijd een spectaculaire geitenmarkt, welke tot tien uur duurt. Omdat het die dag erg warm is stoppen ze eerder en missen we de actie. Maar Nizwa is een leuk plaatsje met verschillende Souks en je kunt er best een uurtje rondwandelen. Je moet zeker eindigen bij het fort om hier een kijkje te nemen en ondanks de warmte naar boven te klimmen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad. Na zo’n klim is het dan ook heerlijk om weer in een airco auto te mogen stappen. Even bijkomen. We rijden vervolgens door naar onze overnachtingsplek in de woestijn. Hiervoor stoppen we in de laatste plaats voor de woestijn om de banden leeg te laten lopen en drinken we koffie bij de bedoeïen. Het tentenkamp ligt 40 kilometer de woestijn in. We gaan dan ook met de jeeps dwars over het zand. Geen wegen alleen wat bandensporen die volgen. Alle tenten beschikken over een eigen buiten badkamer, maar hebben geen airco. Er is een klein zwembadje en een heel gezellig restaurant. Echt Arabisch. In de zomer koelt het helaas in de woestijn niet af, waardoor het in de tenten klam en benauwd blijft. Maar de zonsondergang op de duinen en de prachtige sterrenhemel doen je dit alles helemaal vergeten.
Na een heerlijk ontbijt in de woestijn vertrekken we richting Wadi Bany Khalid om daar te gaan picknicken en lekker een duik te nemen in deze oase. In Oman moet je rekening houden met afstanden, aangezien het land 8x zo groot is als Nederland. De route naar de Wadi is gril en woestijnachtig. Het laatste stuk ga je door de bergen en kom je aan in een Oase van groen. Overal om je heen zijn palmbomen. Vanaf de parkeerplaats is het een kleine 10 minuten lopen daar deze mooie plek waar je zo een hele middag kan vertoeven. Na wat vrije tijd rijden wij door naar Rass al Jinz Turtle Reserve. Wederom overnachten we hier in tenten. Alleen een slagje luxer dan die in de woestijn. Deze beschikken heerlijk over een airco. Maar hebben ook een prachtig uitzicht op zee. Na het diner vertrekken we met een gids richting het strand. Omdat het donker is en schildpadden op het licht af gaan mogen we geen mobieltjes en fotocamera’s meenemen. Na een tijd wachten hebben ze wat gevonden en mogen wij ook komen kijken. Een reuze schildpad heeft net haar eieren gelegd en is het nest aan het begraven. We blijven bij haar tot ze weer in de zee verdwijnt. Zo’n proces van begin tot het eind duurt ongeveer 2 uur. In de tussentijd zien we nog een paar babyschildpadjes hun weg naar de zee zoeken. Iedereen is helemaal opgewonden en blij als de kleintjes de zee in verdwijnen. De beste periode om dit fenomeen te aanschouwen is tussen juni en augustus.
Vanaf Rass Al Jinz is het nog ruim 200 kilometer terug naar Muscat. We stoppen nog in twee mooie wadi’s om foto’s te maken en een stukje te wandelen. We rijden door het leuke plaatsje Sur en gaan het laatste stuk nog even off road door de bergen. En zo komt er een einde aan ons korte sprookje door Oman en vliegen we weer terug naar Amsterdam.