Rondreis Bali
Canggu – Legian – Kuta – Seminyak – Ubud – Bangli
Canggu
Twee nachten slapen we in het Kirana Hotel in Canggu. De jetlag zit er goed in en plus dat we in het vliegtuig niet hebben geslapen, dus om 9.30 uur maakt de schoonmaak ons wakker. Snel kleren aan anders missen we het ontbijt. Na het ontbijt wandelen we even het stadje in om geld te halen, want op de luchthaven was het te druk bij de pinapparaten. En we kopen bij de supermarkt een simkaartje. Op deze manier hebben we voor €7,50 overal 4G en kunnen goedkoop bellen.
Tijd om te zwemmen, iets waar beide jongens al zolang naar hebben uitgekeken. Om 13.00 uur worden we verwacht in de spa, want we hebben een gratis voetmassage gekregen. Daarna nemen we een taxi naar de Pura Tanah Lot, een prachtige tempel waar de zonsondergang erg mooi schijnt te zijn, maar ook mega druk. Het meest rustig is midden op de dag. Via google vind ik een app waarmee je heel handig een taxi kunt bestellen voor een vast bedrag per rit. Grab heet de app. De taxichauffeur haalt ons op en brengt ons naar de tempel. Hij geeft aan dat het niet te doen is om vanaf hier een taxi terug te nemen en biedt aan om te wachten. En daar hoef ik niet eens extra voor te betalen. Zo gezegd zo gedaan, we willen toch alleen maar even kijken en wat foto’s maken. Al die souvenirkraampjes doen ons niets. Met een half uurtje zijn we dan ook weer terug bij de taxi. En net op tijd want het begint me toch te hozen. We zagen de bui al aankomen.
De jongens duiken weer even het zwembad in. Ze wilden heel graag in de regen zwemmen en hebben dan ook een uurtje veel plezier met die dikke druppels.
Om 17.30 uur gaan we richting het strand. Het strand Batu Balong Beach is de plek waar je heel goed kunt surfen en dat is te zien. Op het strand vind je een heleboel tentjes waar je een board kunt huren. En in het water dobberen dan ook wel 100 surfers die van de zonsondergang genieten. Echt een plek om te zijn op Bali als je van surfen houdt. De golven zijn hier hoog en lekker wild.
We lopen nog wat door de straatjes en vinden via Tripadvisor een hamburgertentje. Aangezien de jongens niet de makkelijkste zijn, beginnen we maar met iets westers. BB52 een hamburgertent is een echte aanrader voor de vleesliefhebber, maar er staan ook een aantal heerlijke vegaburgers op.
Legian-Kuta
Na het wat rustigere Canggu gaan we weer terug richting de luchthaven. Kuta en Legian Beach liggen namelijk heel dichtbij de luchthaven. Overigens heb je geen last van de vliegtuigen, die landen namelijk via de zee. Dit is de plek op Bali waar je moet zijn als je echt van het bruisende leven wilt genieten.
Lekker struinen langs de vele winkels, uitgaan of lekker eten in één van de vele restaurants. Het eten is heel divers, je kan van simpel tot luxe en alle nationaliteiten vinden. Het is wel druk, wij moeten even wennen, ook aan de vele verkopers die je contant aanspreken en iets willen verkopen.
Hier komen ook veel Australiërs voor vakantie. Bali is voor hun wat de Canarische eilanden voor ons is. De stranden hier vind ik persoonlijk een heel stuk mooier dan op Canggu. Vooral overdag. Lokale mensen hebben stoeltjes op het strand gezet en verkopen koud drinken of bieden je de mogelijkheid om te leren surfen. Het voordeel van het strand hier is dat het langzaam afloopt in de zee en de golven niet heel hoog zijn. Ondanks de warmte is het superleuk om een eind door de stad te lopen. Ga vooral van de hoofdweg af en dwaal door de smalle straatjes, er zijn veel winkeltjes en je ziet de meest mooie tempeltjes. Om af te koelen loop je terug over het strand, lekker met je voeten door het water.
Seminyak
Voor de komende twee nachten zijn we een paar kilometer opgeschoven naar Seminyak. Eigenlijk liggen de wijken/plaatjes Kuta – Legian – Seminyak aan elkaar vast. Maar toch is er een groot verschil. Kuta en Legian is meer lowbudget qua hotels en restaurants en Seminyak heeft wat meer luxe hotels. Ook hier zijn nog steeds veel kleine winkels waar je moet afdingen, maar er zijn ook stukken met wat mooiere winkels van de bekendere merken.
Het strand bij Seminyak is echt het mooiste tot nu toe. Fijn zand, brede stranden en mooie lounge tentjes. Ze hanteren wel westerse prijzen voor een drankje.
Wij slapen deze 2 nachten in een kleine villa met een eigen zwembad. Naast de grote hotels, is er dit kleine complex verscholen tussen het groen met maar 7 villa’s. Een geweldige service, ze doen echt alles voor je, de klant is helemaal koning. Je kunt een fiets pakken en op die manier door de stad rijden, je hebt wel durf nodig tussen al die auto’s en scooters. (wij hebben het gedaan, we zijn tenslotte Nederlanders en gewend om te fietsen). En wil je met de taxi ergens heen gebracht worden, geen nood want ze brengen je gratis en voor niets. Ook op het strand hebben ze een bedje voor je met een parasol, en hoef je niets te huren. De massage hier was helemaal top. Tien keer beter dan de massage van een paar dagen geleden.
En wat het helemaal speciaal maakte was dat ik een verjaardagstaartje kreeg en de hele staf incl. de eigenaar voor me kwam zingen. En de kamer was versierd met ballonnen en slingers. Echt superlief. Dit is echt een prachtige plek om te verblijven, het is er heel rustig, maar je kan ook snel de drukte opzoeken. Een pareltje.
Ubud
Na al die dagen aan het strand gaan we eindelijk het binnenland in, om het echte Azië op te zoeken. Het is een kleine twee uur rijden naar Ubud. Wederom niet de afstand, maar wel het verkeer waardoor het zo lang duurt. Om 10 uur worden we opgehaald, de hele dag met een privéchauffeur en we kunnen dus kiezen waar we heen gaan. We hebben drie dingen op ons lijstje staan: Bali Swing (daar meer over in een ander blog), een koffieplantage en Monkey Forest.
We laten aan de chauffeur over wat de beste route is, want we vinden het zonde om stukken dubbel te rijden. Eerst de Bali Swing dus. We zijn hier op uitnodiging van Bali Swing en als je tijd hebt moet je zeker deze of de Aloha Ubud gaan doen, het is echt heel gaaf. In mijn volgende blog zal ik vertellen wat het verschil is tussen beiden.
Nadat we een uurtje of drie hebben geschommeld, gaan we verder naar de koffieplantage. We krijgen uitleg over de Luwak koffie en andere planten die op de plantage groeien. Ze hebben de Luwaks in een kooitje zitten. Er is zelfs een baby geboren, twee maanden geleden, en die mogen we even vast houden. Natuurlijk kopen we die dure koffie om thuis aan papa te laten proeven.
Inmiddels is het een uurtje of drie in de middag en gaan we toch nog even naar het apenbos. De jongens vinden dit spannender dan die enorm hoge schommels. Wat als zo’n aap op je springt. Er staan bij de ingang namelijk allemaal enge waarschuwingen, waardoor ze eigenlijk niet meer willen. Maar we lopen toch ons rondje en die apen blijven gewoon rustig zitten. Dat komt omdat er genoeg bewakers rondlopen die constant de apen voeren. Niets dus om je druk over te maken. Het bos is echt prachtig, tropisch, maar verder was het net de Apenheul.
Dan snel naar ons nieuwe hotel. We rijden Ubud weer uit en gaan de heuvels in, tussen de rijstvelden door, over allerlei smalle weggetjes, komen we bij ons hotel. Wat een mooi plekje. Het hotel zelf is gewoon standaard, het eten is hier geweldig en goedkoop. Maar dat uitzicht over de rijstvelden is waarvoor je hier slaapt.
Bali Swing-Aloha Ubud
Wanneer je op Bali bent en iets anders wilt dan raften, quad rijden of de andere activiteiten die altijd maar aangeboden worden, ga dan naar Ubud een dagje gaan schommelen bij de Bali Swing. Net voor Ubud rijd je de heuvels in. Boven op de berg bevindt zich de Bali Swing. Bij de receptie wel een standaardformulier tekenen dat je zelf te allen tijden verantwoordelijk bent. Dan mag je het park betreden. Bij de Bali Swing zijn 17 schommels. Het ligt een beetje aan het pakket wat je allemaal mag doen en of je lunch inclusief is. Ik zou voor het meest uitgebreide pakket gaan, want dan kun je alle schommels doen, gave foto’s maken in de vogelnesten en kiezen uit een vegetarisch of vleesbuffet. Zodra je binnen bent mag je zo lang blijven en zo vaak schommelen als je wilt.
De Bali Swing bevindt zich in de jungle, en je schommelt met de hoogste schommel boven een ravijn en kijkt 78 meter in de diepte. Natuurlijk zit je wel goed vast. Voor deze schommel is vaak een wachtrij, maar bij de andere gaat het vrij snel of hoef je soms helemaal niet te wachten.
Pas twee maanden geleden is de Aloha Ubud geopend, ook hier zijn 10 schommels en een aantal gave vogelnesten, maar ook duo schommels en bedschommels. Het verschil tussen deze en de Bali Swing is dat je hier boven de rijstvelden schommelt. Deze plek wordt ook meer bezocht door Westerse toeristen, de Bali Swing is meer van de Chinezen. Bij de Aloha hebben ze ook een kleine uitleg van een koffieplantage en verkopen ze biologische thee en koffie. Waaronder de Luwak koffie.
Omdat de Aloha nog niet zolang open is en weinig promotie heeft gehad, is het hier (nog) redelijk rustig. Daardoor hebben we zonder rijen de hele ochtend kunnen schommelen en de meest toffe foto’s gemaakt met de rijstvelden op de achtergrond. Binnenkort opent hier ook een restaurant, daar zijn ze nog druk mee bezig. De prijs voor deze schommels is daarom nog een stukje lager. Een leuke bijkomstigheid is dat je professionele foto’s kunt laten maken en kopen, maar dat is niet verplicht. Ze nemen net zo makkelijk jouw camera of telefoon en schieten de meest geweldige plaatjes voor je. Niets opdringerig of verplicht foto’s kopen. Dit geldt voor beide attracties.
En ga je naar een van deze attracties, dan steun je ook nog het lokale schoolproject. Want het grootste gedeelte van de winst wordt besteed aan Engelse les voor de bevolking van het dorp Pertiwi.
Off the beaten track
Vandaag staan we vroeg op. We hebben een excursie naar het onbekende Bali. Een plekje waar nog weinig toeristen komen. En eigenlijk is dat zonde, want wat was het leuk. Inderdaad we zijn geen toerist tegengekomen. De mensen in het binnenland zijn nog vriendelijker dan elders en vinden het prachtig om toeristen te zien. De route van Ubud naar Bangli duurt iets meer dan een uur en echt helemaal door het binnenland, kleine schattige dorpjes. Overal tempeltjes. Rijstvelden en jungle. Je komt ogen te kort, zo mooi. Nadat we echt de regio Ubud uit zijn is er geen toeristenwinkel meer te zien. Puur lokale winkeltjes, Balinese huizen en overal kleine offertempeltjes langs de weg.
We rijden naar Klumpu Resort waar we worden opgewacht door een lokale gids. We krijgen een strohoed op en een bamboe stok. Insmeren met muggenspul, want we gaan door de jungle klimmen en klauteren. Onderweg komen we langs lokale rijst – en kokosboeren tegen. Allemaal even vriendelijk en geen probleem om foto’s te maken. In de rugzak zitten twee grote flessen water, want met die hitte zweten we enorm en moeten we blijven drinken.
Na wat klimmen en klauteren komen we in een kleine 45 minuten aan bij de waterval, waar we naar toe zouden gaan. Niemand te bekennen en wat een prachtig plekje. We hebben zwemkleren aan, dus hup onder die straal, even afkoelen. Na een half uur hebben we er genoeg van en begint de klim naar boven. Boven nemen we niet de weg terug door de jungle, maar gaan we door de rijstvelden. We stoppen bij een van de boeren voor verse kokosnootsap. De weg terug is ook een stuk over de weg, jammer, maar het kan helaas niet anders. Terug bij het resort krijgen we een heerlijke welverdiende lunch. En daar zijn we ook wel aan toe na al die inspanning. We hebben zeker 8 km gelopen in de hitte.
Onze chauffeur brengt ons terug naar Ubud en na het inchecken in ons nieuwe hotel gaan we nog even de stad in. Maar heb je meer tijd dan wij, blijf dan minimaal 1 nacht. Het is er enorm rustig. Prachtige vergezichten over de rijstvelden. Echt een plek om helemaal Zen te worden.
Terug in Ubud scoren wij nog wat laatste souvenirs, bekijken het Paleis en natuurlijk dineren. De winkeltjes in Ubud zelf hebben veel standaard dingen. Kom je voor de kunst, houtsnijwerk etc. dan moet je met een scooter of op de fiets wat in de omgeving gaan rondrijden. In de omliggende dorpjes vind je mooie spullen.
Je kunt hier op Bali echt overal ontzettend lekker, goed en goedkoop eten. Morgen gaan we nog wat relaxen, nog een laatste massage en dan weer in het vliegtuig terug naar Nederland.
Terug in Ubud scoren wij nog wat laatste souvenirs, het Paleis bekijken en natuurlijk dineren. De winkeltjes in Ubud zelf hebben overigens veel standaard dingen. Kom je echt voor de kunst, houtsnijwerk etc. dan moet je met een scooter of de fiets wat in de omgeving gaan rondrijden. In de omliggende dorpjes heb je mooie spullen.
Je kunt hier op Bali echt overal ontzettend lekker, goed en goedkoop eten. Morgen gaan we nog wat relaxen, nog een laatste massage en dan weer in het vliegtuig terug naar Nederland.
Laat jouw reis door Bali regelen door de Reisverrijker!